Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Picnic komt naar Amsterdam. De online supermarkt gaat van start in de wijken Watergraafsmeer, Rivierenbuurt, de Pijp en de Bijlmer.

Picnic heeft naar eigen zeggen inmiddels zo’n 90.000 vaste klanten en is uitgerold naar steden als Almere, Utrecht, Delft, Rotterdam en Den Haag. De websuper is in september 2015 van start gegaan in Amersfoort.

Klanten kunnen boodschappen bestellen via een app. Doen ze dat vóór tien uur ‘s avonds, dan wordt de bestelling de volgende gratis thuisbezorgd. In 2017 kreeg het bedrijf een investering van 100 miljoen euro om de dienst de komende jaren landelijk uit te rollen.

2. De belangrijkste vraag die beursexperts momenteel bezighoudt, betreft de ernst van de marktcorrectie die sinds een week gaande is. Een beperkte terugslag van aandelenmarkten, waarna het weer verder omhoog kan? Of het begin van een periode van aanhoudend dalende koersen?

De dreun van 4 procent die Wall Street donderdag te verwerken kreeg, voelt anders dan die van begin deze week, zegt Michael Antonelli van handelshuis Baird tegen Business Insider. Geen computers die op hol sloegen, maar bewuste verkopen van handelaren van vlees en bloed: "De uitverkoop begint meer ‘echt’ aan te voelen."

Lees hier meer over de fundamentele zorgen over stijgende rentes die een rol spelen bij de beurscorrectie.

3. De Olympische Winterspelen gaan van start in de Zuid-Koreaanse regio Pyeongchang, met een zoals altijd grandioze openingsceremonie in een openluchtstadion. Om 12.00 uur Nederlandse tijd is de openingsceremonie.

Zaterdag komen de eerste Nederlandse sporters in actie. Dan rijdt onder meer Ireen Wüst de 3.000 meter en betreedt Sjinkie Knegt de shorttrackbaan. Premier Rutte is ook afgereisd naar Korea en heeft daar zijn ambtsgenoot Moon Jae-in ontmoet.

Overigens is het in Pyeongchang zo koud dat Olympiërs hun ski's na één afdaling al weg moeten gooien.

4. De ECB gaat de raad van commissarissen van ABN Amro onder de loep nemen. Dat doet de centrale bank samen met DNB, zeggen ingewijden tegen het FD. Het onderzoek volgt op het nieuws dat president-commissaris Olga Zoutendijk na twee jaar opstapt.

Volgens het FD heeft dit besluit alles te maken met interne kritiek op Zoutendijk, vanwege de manier waarop ze de opvolging van Gerrit Zalm als topman zou hebben gemanaged. In een reconstructie stelde Zalm tegenover de krant dat hij moeite had met het gegeven dat Zoutendijk zelf interesse zou hebben getoond in de functie van bestuursvoorzitter. Uiteindelijk is Zalm opgevolgd door voormalig financieel directeur Kees van Dijkhuizen.

5. Frank Ankersmit heeft in december vorig jaar de banden met Forum voor Democratie verbroken, schrijft de Volkskrant. De vermaarde historicus stond bij de Tweede Kamerverkiezingen nog op plek 29 van de lijst, maar kan zich niet langer vinden in de koers van de partij van Thierry Baudet.

Ondertussen gaat Paul Cliteur aan de slag als voorzitter van het wetenschappelijk bureau van Baudets partij. De filosoof gaat zich onder meer richten op het uitbouwen van het internationale netwerk van Forum voor Democratie. Cliteur is sinds 2015 verbonden aan de partij.

6. Twitter heeft voor het eerst in zijn 12-jarige geschiedenis winst gemaakt. Het bedrijf hield in de laatste drie maanden van vorig jaar 91 miljoen dollar over onder aan de streep. Ook de omzet viel met 732 miljoen dollar hoger uit dan verwacht.

Het aandeel schoot meteen meer dan 20 procent omhoog. Dat het aantal maandelijks actieve gebruikers niet toenam, deerde beleggers blijkbaar niet.

7. Catawiki is ondertussen ver verwijderd van winst. Het online veilingbedrijf boekte in 2016 een verlies van 22 miljoen euro, ontdekte Sprout na het bekijken van de jaarrekening. Op een omzet van 35 miljoen euro is dat fors, maar het past bij de strategie van de startup uit Assen. Catawiki zet alles op snelle groei. Investeerders staken drie jaar geleden 75 miljoen euro in het bedrijf, waar inmiddels ruim 600 mensen werken.

8. Het importeren van tweedehands auto's blijft onverminderd populair. In januari 2018 werden er 18.441 occasions naar Nederland gehaald, 10 procent meer dan een jaar eerder.

"De aanhoudende groei van de import van occasions is een logisch gevolg van de lage aantallen nieuwe auto’s die het afgelopen decennium in Nederland werden verkocht", aldus VWE Automotive. "Waar eerder ongeveer 480.000 nieuwe personenauto’s per jaar de showroom uitreden, ligt dat gemiddelde over de laatste tien jaar ruim 30.000 stuks lager op circa 447.000."

Populairste modellen zijn de Volkswagen Golf en Polo, de Opel Corsa en de Renault Captur.

9. Het gaat dit jaar nog een tikkie harder met de huizenprijzen dan in 2017, verwachten economen van Rabobank. Gerekend wordt op een gemiddelde stijging van 8 procent. Maar omdat het aanbod zo krap is, leidt dit tegen 2019 tot dalende verkopen.

Verder signaleren de economen vier dingen: de gemiddelde huizenprijs loopt op tot boven de 300.000 euro in 2019, jongeren zonder eigen geld of rijke ouders komen steeds moeilijker aan de bak, kopers kijken noodgedwongen vaker naar woningen buiten de Randstad en de betaalbaarheid van woningen leunt zwaar op de lage hypotheekrente.

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van donderdag:

 

Ontvang elke dag rond lunchtijd de beste artikelen van Business Insider in je inbox. Een must-read voor iedereen die op de hoogte wil blijven. Schrijf je hieronder in:

Dagelijkse nieuwsbrief
Ondernemersnieuwsbrief (wekelijks)